Ako si vybrať kvalitný rum, ktorý vás opantá a už nepustí?

Nájsť kvalitný rum je v istých ohľadoch podobné, ako hľadať pirátsky poklad. Nevedú k nemu síce mapy na vetrom ošľahanom papieri, ale rovnako to chce čas a sústredenú prácu. Fliaš s jantárovou tekutinou je na regáli veľa, etikety lákavé, cenovky ako na kolotoči. 

Ktorý rum naozaj stojí za to?

Žiaľ, na túto otázku neexistuje jedna univerzálna odpoveď. Všetko to závisí od osobných preferencií a tiež od toho, čo vlastne od rumu očakávate. Ste pri spoznávaní tohto alkoholu iba na začiatku? Alebo ste ostrieľaný odborník a vašimi chuťovými pohárikmi už prešlo nejedno karibské zlato? Hľadáte kvalitný rum na kvalitnú párty, alebo chcete tekutý luxus, pri ktorom môžete ticho rozjímať osamote?

Sto ľudí, sto chutí a sto rumov.

A my vieme, na ktorú fľašu ukázať. V tomto texte vám poradíme, ako nájsť kvalitný rum podľa vašich predstáv a v závislosti od toho, s akými očakávaniami do tohto dobrodružstva idete.

Na zdravie!

Dôležité faktory pri výbere rumu

Krása spočíva v objavovaní. Niekedy sa môžete nechať riadiť intuíciou a jednoducho si vybrať rum podľa toho, ako vás zaujme fľaša či etiketa. Uznávame, z času na čas ide takmer o umelecké diela. Môžete sa tiež riadiť cenovkou. O tom, či platí vyššia cena = vyššia kvalita by sme mohli dlho diskutovať. Ideálne s pohárom kvalitného rumu v ruke.

A to, ktorý je ten kvalitný, vám napovedia predovšetkým vaše chuťové poháriky. Keďže však často môžeme degustovať až po kúpe, tak sa zíde vedieť, čím sa pri nej riadiť.
Majte namysli tieto faktory. 

Vek

Podobne ako pri víne, whiskey či bourbone, aj vek tohto alkoholu zohráva dôležitú úlohu. Vo všeobecnosti platí, že čím viac času strávil rum v sude, tým viac chuťových zložiek z neho absorboval. To môže viesť k bohatšiemu a plnšiemu „telu“. 

Ale pozor! Neznamená to, že všetky staršie rumy sú automaticky kvalitné a mladšie ročníky nie. Áno, často to platí, ale vek je iba jedným z orientačných faktorov.

Pôvod

Všetci vieme, že kolíska rumu leží v Karibiku. Na tých istých ostrovoch, kde plienili piráti, vznikajú dodnes tie najkvalitnejšie varianty. Ale nielen tam. Kvalitné rumy nájdete aj v pevninskej Južnej Amerike, prípadne aj na druhom konci sveta – na Mauríciu či Seyšelách. Nebojte sa objavovať. 

Každopádne – krajina pôvodu dokáže značne ovplyvniť chuťový profil rumu. 

Napríklad export z Jamajky máva bohatú a silnú chuť, zatiaľčo ten z Barbadosu je často ľahší, vyváženejší. Tieto rozdiely bývajú spôsobené rôznymi výrobnými procesmi, miestnym podnebím, ale aj použitým typom cukrovej trstiny.

Typ rumu

Existuje niekoľko typov rumu: biely, čierny či tmavý, korenistý, extra zrelý. Každý má svoju jedinečnú chuť a preferované využitie. Svetlé a biele rumy sa často používajú v drinkoch, tmavé sú zlatou strednou cestou a extra zrelé ročníky sú určené na distingvované vychutnávanie, nie párty požívanie.

Chuťový profil

Na záver to najdôležitejšie, lebo najlepším sudcom kvality rumu je náš vlastný jazyk. Chuť je výsostne subjektívnou preferenciou a čaro spoznávania tohto alkoholu spočíva v jej objavovaní. 

Niektoré rumy sú kvetnatejšie s vanilkovým podtextom, iné výrazne korenisté až štipľavé, ďalšie zasa zemité. Potom tu máme ľahké a svieže varianty, ale aj rázovité, plné chute, ktoré na jazyku ostanú dlhšie než spomienky. A pokračovať by sme mohli ešte dlho. 

Neexistuje lepšia a horšia chuť. Existuje iba tá, ktorá sa páči vám. 

Po ktorej fľaši siahnuť?

Prejdime k tomu podstatnému. 

Aj keď čaro objavovania rumu spočíva v hľadaní a ochutnávaní, z času na čas sa zíde usmernenie. Pripravili sme pre vás viacero tipov, ktorými sa môžete (ale nemusíte) riadiť. Či už patríte medzi nadšených rumových začiatočníkov, alebo náročných degustátorov, ktorí prahnú po novote – v nasledujúcich riadkoch určite nájdete inšpiráciu.

Prvé rumové kroky

Aj keď sme na začiatku spomenuli, že neexistuje univerzálna odpoveď na otázku, ktorý rum je najkvalitnejší (najlepší, najchutnejší...), existujú zlaté štandardy. Pod týmto spojením máme namysli značky, ktoré ponúkajú overenú chuť, arómu a zážitok z pitia. Nuž a jednou z nich je rum Diplomatico. Toto je značka, o ktorej ste pravdepodobne počuli, aj keď pirátskemu alkoholu (zatiaľ) neholdujete.

Konkrétne vám odporúčame rum Diplomatico Reserva Exclusiva 12 YO 40%, blend zrejúci v priemere 12 rokov. Celé portfólio značky je charakteristické sladšou chuťou, ale Reserva Exclusiva posúva level intenzity ešte o čosi vyššie. Ovocná chuť a tropické tóny si ihneď získali masy priaznivcov a dodnes patrí tento rum k favoritom na distingvované vychutnávanie.

Písmenká XO v názve rumu značia spojenie „eXtra Old“. Pri takýchto fľašiach máte istotu, že zreli minimálne 6 rokov, nezriedka však aj vyše 10 a viac. Vôbec to však neznamená, že tieto rumy sú iba pre fajnšmekrov. Práve naopak, do sveta XO môžete vstúpiť pokojne hneď zo začiatku svojej cesty. Vhodným adeptom na to je ručne vyrábaný Mount Gay Rum XO 43%, chuťovo bohatý, nekompromisne ostrý a s tropickou arómou.

Niečo, čo nepoznáte

Už ste si čím-tým na svojej rumovej ceste prešli? Bez problémov, radi vám predstavíme fľaše, ktoré možno prenikli popod váš radar. A ak ich už poznáte, tak „smékáme klobouk“ a radi si s vami štrngneme.

Priamo zo srdca tropickej Panamy k nám zavítal Piquero Rum. Ak ste odchovaní na Diplomaticu, Blue Mauritius či Zacape, tak ste na správnej adrese. Sladká, jemná a zároveň bohatá chuť sa miesi s tónmi čokolády, orechov a piškót. Áno, toto je niečo pre mlsnejšie jazýčky. 

Ostaňme ešte v pevninskej Amerike. Pretože kontinent čoraz úspešnejšie konkuruje ostrovným rumom a príkladom toho je aj Millonario Reserva 15 Anos. Pozrite sa na tento nádherne zabalený skvost z Peru. Popýšiť sa môže zlatou medailou zo súťaže Rum Masters 2009. Je o niečo menej sladký, než Piquero, ale rovnako jemný, s tónmi horkej čokolády, kávy a vanilky. Prekvapí vás buket s náznakom dymovosti a dubu.

Cena? Na tej mi nezáleží

Rozumieme. 

Dovoľte nám predstaviť Rhum J.M Tres Vieux Agricole XO, prémiový export z Martiniku. Pri pohľade na fľašu si vieme živo predstaviť, že presne z takejto pili piráti. Možno toto bol ten ich vysnívaný poklad? Dôkazom toho je mimoriadne bohatá a plná chuť s náznakmi korenistého manga a granátového jablka. Ešte predtým vám do nozdier udrie aróma opečeného orechu, šalvie a škorice. Toto je kombinácia, ktorou nepohrdnú ani králi.

Alebo chcete niečo naozaj exkluzívne?

Tak potom neprehliadnite limitovanú edíciu Havana Club Tributo 2021 z kolekcie Tributo, ktorá vzdáva hold umeniu výroby kubánskeho rumu. Fľaša k vám doputuje bezpečne uložená v krásnej drevenej krabici, až vám ju bude ľúto otvoriť. Ak sa však ponoríte do chuti, očarí vás mimoriadne plné telo s náznakmi tropického ovocia, kokosu a kávy. Tento kvalitný rum má tiež investičný potenciál, čo znamená, že jeho hodnota časom stúpa.

Pevne veríme, že ste v tomto texte našli odporúčanie na kvalitný rum, ktorý čoskoro zaradíte do svojho chuťového portfólia. Ak nie, tak sa nám neváhajte ozvať a spoločne nájdeme fľašu, ktorá vám sprostredkuje neopakovateľný zážitok.