Americká whiskey a bourbon
Americká whisky, známejšia pod jednoslovným označením bourbon, má svoje rozdiely oproti škótskemu či írskemu variantu. Aj keď má názov podľa rovnomenného francúzskeho regiónu, korene má pevne vrastené v slnkom zaliatej pôde v Kentucky. Prvé destilérky tu vznikli už 18. storočí a špecifikom bourbon whisky je, že minimálne 51% zloženia jej základu musí pochádzať z kukurice.
Najpredávanejšie

Bourbon Bulleit je vyrábaný v paliarni Buffalo Trace v Kentucky. Zreje v sudoch z amerického duba najmenej šesť rokov, ktoré sú vypaľované. Tam získava svoju farbu a chuť. Má...

Táto americká whiskey z liehovaru Michter's Distiller v Louisville, Kentucky, zrela v sudoch, kde bol predtým bourbon. Tento nápoj sa nedá nazývať bourbon, keďže ten musí zrieť...
Okrem exportu z Kentucky (cca. 95% fliaš bourbonu na svete) sa často môžete stretnúť aj s Tennessee whisky, ktorá má vo svojich radoch aj giganta menom Jack Daniels. Zaujímavosťou z Kentucky je, že v každom danom čase tam v sudoch dozrieva viac miliónov litrov americkej whisky, ako má tento štát obyvateľov.
Po ktorej fľaši siahnuť? Voľbou klasiky Jack Daniels, prípadne sladšieho variantu Jack Daniels Honey určite neurobíte krok vedľa. Na druhej strane, poctivú dávku Kentucky si doprajete v podobe bourbonu Jim Beam. Hľadáte niečo menej známe? Siahnite po bourbon whisky z Michiganu, Journeyman Featherbone, ktorá je fľašovaná v menších množstvách a môže sa pochváliť ručnou výrobou.